Το φαράγγι του Γοργοπόταμου αρχίζει μέσα στον Εθνικό Δρυμό Οίτης κοντά στο εκκλησάκι Άγιο Πνεύμα σε ύψος 1180 μέτρα και τελειώνει πριν από τη ιστορική γέφυρα σε ύψος 300 μέτρων, έχοντας διανύσει απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια ο Γοργοπόταμος διασχίζοντας ομαλό πεδίο  πέφτει στον ποταμό Σπερχειό. Από τη μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ της αρχής και του τέλους του φαραγγιού αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα στο φαράγγι υπάρχουν πολλοί καταρράκτες (22) με μεγάλο ύψος, καθώς και πολλά τεχνικά σημεία (35).

Ο μεγαλύτερος καταρράκτης έχει ύψος 97 μέτρα αλλά υπάρχουν και πολλοί τριαντάρηδες και πενηντάρηδες. Στον μεγάλο καταρράκτη χρησιμοποιούνται αναγκαστικά δύο σχοινιά και αυτός που κατεβαίνει, σε κάποιο σημείο να περάσει από το πρώτο σχοινί στο δεύτερο. Η δυσκολία της κατάβασης μεγαλώνει από το γεγονός ότι πολλοί καταρράκτες είναι ελικοειδείς. Για τη διάσχιση του φαραγγιού απαιτούνται 10 με 12 ώρες.

Φυσικά μόνο πολύ έμπειροι σε τέτοιες καταβάσεις τολμούν να μπούνε στο φαράγγι. Εμείς αναγκαστικά θα απολαύσουμε τους εντυπωσιακούς και πολύ όμορφους καταρράκτες άνετα και με ασφάλεια καθισμένοι πίσω από το laptop.

Για φωτογραφίες ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟY ΑΡΧΗ πατήστε εδώ

Για φωτογραφίες ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟY ΕΞΟΔΟΣ πατήστε εδώ

Κείμενο-Φωτογραφίες Ντίνος Δημητρακόπουλος