Στον Οδικό και Περιηγητικό Άτλαντα ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ της Ανάβασης βλέπουμε ότι στην αρχαιότητα το όνομα του Γοργοπόταμου ποταμού ήταν ΔΥΡΑΣ. Σύμφωνα με τον μύθο ο Ηρακλής μόλις φόρεσε τον δηλητηριασμένο χιτώνα του κένταυρου Νέσσου άρχισε να υποφέρει από αφόρητους πόνους. Για να λυτρωθεί ανέβηκε στην κορυφή του βουνού Οίτη προκειμένου με την θέληση του να καεί στην πυρά. Ο Δίας όταν είδε αυτό το φρικτό θέαμα εξαπέλυσε ένα κεραυνό. Εκεί που έσκασε ο κεραυνός ανέβλησε ο ποταμός Δυρας και δρόσισε τον Ηρακλή.. Ο Ηρόδοτος αν και ιστορικός μνημονεύει ότι «… ποταμός…..Δύρας…..τω Ηρακλεί καιομένω λόγος εστί αναφανήναι»

Ο Γοργοπόταμος μαζεύει τα νερά που τρέχουν από τις κορυφές της Οίτης Πύργος (2152) και Γρεβενό (2114) και σχηματίζουν μικρά ρέματα με μεγαλύτερο το Βαλόρεμα. Στην περιοχή που είναι το εκκλησάκι Άγιο Πνεύμα τα νερά πέφτουν στο φαράγγι του Γοργοπόταμου το οποίο τελειώνει κοντά στην ομώνυμη ιστορική γέφυρα. Τα νερά του ποταμού συνεχίζουν σε ομαλό πεδίο και τελικά πέφτουν στον ποταμό Σπερχειό. Παλαιότερα ο Γοργοπόταμος έπεφτε απευθείας στον Μαλιακό κόλπο.

Το κυρίως φαράγγι του Γοργοπόταμου είναι απρόσιτο για το 99% των ορειβατών και πεζοπόρων, αλλά η προσέγγιση στην αρχή του φαραγγιού και η είσοδος στο ποτάμι αντίθετα με την ροή του νερού (ανάντι) από την έξοδο του στην πεδιάδα, είναι εύκολη για όσους ασχολούνται με την διάσχιση ποταμών (rivertrekking).

Από τον παλαιό δρόμο Αθήνας-Λαμίας που περνάει από τον Μπράλο, φτάνουμε στο χωριό Γοργοπόταμος. Εκεί συνεχίζουμε σε ασφάλτινο δρόμο μέχρι την γέφυρα, περνάμε κάτω από την υπερυψωμένη σιδηροδρομική γραμμή και από χωματόδρομο φτάνουμε στην έξοδο του ποταμού από το φαράγγι.
Το τοπίο είναι εντυπωσιακό. Ολόκληρο το ποτάμι βγαίνει από μία σήραγγα στο βράχο. Το νερό είναι πεντακάθαρο και όπως θα διαπιστώσουμε αμέσως πολύ κρύο. Αφού περάσουμε κολυμπώντας τη σήραγγα που δεν έχει μεγάλο μήκος, συνεχίζουμε σε ανοικτό φαράγγι με σχετικά χαμηλά τοιχώματα. Πολύ σύντομα συνεχίζουμε με κλασική διάσχιση ποταμού. Πόσο θα προχωρήσουμε εξαρτάται από τον χρόνο που έχουμε, την διάθεση, την ικανότητα και τα παρόμοια. Πάντως υπάρχει η πιθανότητα να φτάσουμε από τα βράχια στα δένδρα.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ

Κείμενο-Φωτογραφίες Ντίνος Δημητρακόπουλος