Σύμφωνα με τον Παυσανία ο Κελάδων είναι ποταμός ο οποίος έρεε στα σύνορα Αρκαδίας και Ηλίας και εξέβαλε στον Αλφειό. Τώρα πως και γιατί στην Αττική, στην Πάρνηθα, το φαράγγι κάτω από τη Μονή Κλειστών έχει το ίδιο όνομα είναι άγνωστο, τουλάχιστον σε μένα.
Το φαράγγι του Κελάδωνα είναι η συνέχεια του ρέματος της Γκούρας  (www.rivertrekking.gr).

ΠΡΟΣΟΧΗ. Το φαράγγι του Κελάδωνα διασχίζεται μόνο με τεχνικές και εξοπλισμό για canyoning. Εάν υπάρχουν τα παραπάνω και σχετική εμπειρία, τότε μόνο η διάσχιση μπορεί να γίνει από μία μικρή αυτόνομη ομάδα. Ο μη έμπειρος, καλλίτερα να ενταχθεί σε ομάδα με έμπειρους αρχηγούς. Η ιδιαιτερότητα του φαραγγιού και η δυσκολία του είναι ότι τα περισσότερα περάσματα δεν γίνονται με τεχνική ραπέλ, αλλά ελεύθερα.  Εδώ έχει σημασία η εμπειρία σε βράχινα περάσματα και η ικανότητα να διακρίνεις τα πατήματα και πιασίματα στο βράχο.

Σε ορισμένα περάσματα υπάρχουν μόνιμα σχοινιά. Η ομάδα canyoning του Πεζοπορικού Ομίλου Αθήνας (Π.Ο.Α.) με τον Νίκο Χαρίτο αντικατέστησε πρόσφατα (2010) τα φθαρμένα σχοινιά και έτσι η διάσχιση του φαραγγιού έγινε ευκολότερη και ασφαλέστερη.

 

Η ομορφιά του φαραγγιού είναι η ανταμοιβή όποιου κάνει την διάσχιση. Στο μεγαλύτερο μέρος του το φαράγγι είναι πολύ στενό και τα κάθετα τοιχώματα του εντυπωσιακά. Τα περισσότερα περάσματα καταλήγουν σε λιμνούλες που διασχίζουμε κολυμπώντας. Επίσης σε ορισμένα σημεία γίνεται και jump, πάντα με τις οδηγίες όσων ξέρουν πολύ καλά το φαράγγι. Η διάσχιση τελειώνει κάτω από την Μονή Κλειστών και βγαίνουμε από το φαράγγι από μία πολύ απότομη πλαγιά με την βοήθεια μόνιμου σχοινιού.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ

Κείμενο-Φωτογραφίες Ντίνος Δημητρακόπουλος