Σύμφωνα με τον Παυσανία ο Κελάδων είναι ποταμός ο οποίος έρεε στα σύνορα Αρκαδίας και Ηλίας και εξέβαλε στον Αλφειό. Τώρα πως και γιατί στην Αττική, στην Πάρνηθα, το φαράγγι κάτω από τη Μονή Κλειστών έχει το ίδιο όνομα είναι άγνωστο, τουλάχιστον σε μένα.
Το φαράγγι του Κελάδωνα είναι η συνέχεια του ρέματος της Γκούρας  (www.rivertrekking.gr).

ΠΡΟΣΟΧΗ. Το φαράγγι του Κελάδωνα διασχίζεται μόνο με τεχνικές και εξοπλισμό για canyoning. Εάν υπάρχουν τα παραπάνω και σχετική εμπειρία, τότε μόνο η διάσχιση μπορεί να γίνει από μία μικρή αυτόνομη ομάδα. Ο μη έμπειρος, καλλίτερα να ενταχθεί σε ομάδα με έμπειρους αρχηγούς. Η ιδιαιτερότητα του φαραγγιού και η δυσκολία του είναι ότι τα περισσότερα περάσματα δεν γίνονται με τεχνική ραπέλ, αλλά ελεύθερα.  Εδώ έχει σημασία η εμπειρία σε βράχινα περάσματα και η ικανότητα να διακρίνεις τα πατήματα και πιασίματα στο βράχο.

ΡΕΜΑ ΓΚΟΥΡΑΣΣτη Νοτιοδυτική πλευρά της Πάρνηθας , κάτω από τη Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μονή Κλειστών) υπάρχει ένα φαράγγι. Οι περισσότεροι ορειβάτες το ξέρουν, αλλά λίγοι το έχουν διασχίσει ολόκληρο, γιατί ένα μεγάλο τμήμα του απαιτεί τεχνική canyoning για να το περάσεις. Επίσης το αξιοπερίεργο είναι ότι έχει τρία ονόματα που αντιστοιχούν σε τρία τμήματα του φαραγγιού. Είναι φυσικό να μην είναι ξεκάθαρο που ακριβώς αρχίζει και που ακριβώς τελειώνει κάθε ένα από τα τρία τμήματα του ρέματος.