Σύμφωνα με τον μύθο, ο τραγοπόδαρος Πάνας έκοψε ένα αγριοκάλαμο από τις όχθες του ποταμού και έφτιαξε το μουσικό όργανο "σύριγγα". Έτσι το ποτάμι πήρε το όνομα Τράγος.
Οι πρώτες πηγές του Τράγου ευρίσκονται κοντά στην Μονή της Παναγίας Κερνίτσης στην Νυμφασία Αρκαδίας.Μετά συνεχίζει βόρεια, περνάει δίπλα από την Καμένιτσα και φτάνει κοντά στο χωριό Παναγίτσα.

Εκεί δέχεται νερά από ένα μεγάλο κεφαλάρι πολύ ωραία διαμορφωμένο. Από το σημείο αυτό αρχίζει ο κύριος ρους του ποταμού.Το ποτάμι αρχικά περνάει από την κοιλάδα του χωριού Δάρας. Στη συνέχεια στρέφεται δυτικά, περνάει από πολύ όμορφα στενά τα Πελοποννησιακά Τέμπη, κοντά από τα Παγκραταίικα Καλύβια και τελικά πέφτει στον Λάδωνα. Το ποτάμι από το κεφαλάρι δίπλα στη άσφαλτο κοντά στο χωριό Παναγίτσα μέχρι τον Λάδωνα έχει νερό όλο το χρόνο και φυσικά οι όχθες του είναι κατάφυτες από πλατάνια και άλλα δένδρα και θάμνους. Η κοίτη του ποταμού είναι πολύ ομαλή, αλλά επειδή πολλές φορές είναι δίπλα στην άσφαλτο, όσοι κάνουν rivertekking δεν έχουν τον Τράγο σε πρώτη προτεραιότητα.

Φωτογραφίες κείμενο Ντίνος Δημητρακόπουλος

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ