Ο  ποταμός Ερύμανθος σχηματίζεται από πηγές που βρίσκονται στη ανατολική πλευρά του ομώνυμου βουνού. Αρχικά τα νερά έχουν κατεύθυνση νοτιοανατολική μέχρι το χωριό Τριπόταμα. Εκεί, ενώνονται με τα νερά του Αροάνιου, δεν είναι αυτός που πηγάζει από το Πλανητέρο και του Σειραίου, που είναι ένα μικρό ποτάμι που μαζεύει τα νερά κυρίως του  βουνού Αφροδίσιο και της γύρο περιοχής.Έτσι ο Ερύμανθος γίνεται ποτάμι.


Μετά τα Τριπόταμα ο Ερύμανθος για λίγο έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική, αλλά στη συνέχεια, ρέει από βορρά προς νότο μέχρι να ενωθεί με τον Αλφειό στη περιοχή της Ηραίας. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης ο Ερύμανθος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι το όριο μεταξύ της Ηλείας και της Αρκαδίας, όπως γράφει και ο  γεωγράφος Στράβων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ερύμανθος αναφέρεται και στους αρχαιότατους Ορφικούς ύμνους. Επίσης ενδεικτικό της σημασίας του ποταμού στην αρχαιότητα, είναι ότι κοντά στο σημερινό χωριό Τριπόταμα είχε κτιστεί η πόλη Ψωφίς, τα ερείπια της οποίας είναι ορατά από το δρόμο που περνάει έξω από το χωριό Αστράς, από τη Μονή Πορετσού και φτάνει μέχρι το χωριό Πλατανίτσα.
Όπως φαίνεται στο χάρτη, αλλά έχει αποδειχθεί και στη πράξη ο Ερύμανθος μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια που κάθε ένα χρειάζεται να του αφιερώσεις μία μέρα. Ερύμανθος Α΄ από τα Τριπόταμα μέχρι το ρέμα της Λαμπείας, ο τονισμός είναι σωστός οι ντόπιοι έτσι το τονίζουν, Ερύμανθος Β΄ από το ρέμα της Λαμπείας μέχρι το μονοπάτι Κούμανη-Ελαία, Ερύμανθος Γ΄ από το άνω μονοπάτι μέχρι την γέφυρα Ελαίας που ενώνει την Νεμούτα της Ηλείας με την Χώρα της Αρκαδίας, και τέλος Ερύμανθος Δ΄ από την γέφυρα Ελαίας μέχρι τον Αλφειό.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΣΧΙΣΗΣ


Ερύμανθος Α΄ ,  Ερύμανθος Γ΄    Ιούνιος-Σεπτέμβριος
Ερύμανθος Β΄    Αύγουστος-Σεπτέμβριος
ΔΙΑΜΟΝΗ  Για την διάσχιση κάθε τμήματος του ποταμού χρειάζονται τουλάχιστον δύο μέρες. Οι διανυκτερεύσεις γίνονται στα χωριά Λάλας και Λαμπεία.όπου υπάρχουν πολύ καλές ξενοδοχειακές μονάδες και ταβέρνες. Επί πλέον υπάρχει ασφαλτόδρομος που πηγαίνει σχεδόν παράλληλα με το ποτάμι και σε όλο το μήκος του.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ  Η διαδρομή που συστήνουν οι ντόπιοι για τα παραπάνω χωριά με αφετηρία την Αθήνα είναι,  Εθνική οδός για Τρίπολη, βγαίνουμε δεξιά για Λεβίδι, ακολουθούμε τη διακλάδωση για Καλάβρυτα, μετά στρίβουμε αριστερά για Λάδωνα αλλά συνεχίζουμε ευθεία για Λαμπεία και μετά ακολουθούμε την πινακίδα ΟΛΥΜΠΙΑ αν θέλουμε να πάμε στον Λάλα.

Κείμενο-φωτογραφίες Ντίνος Δημητρακόπουλος.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ