ΠΟΤΑΜΟΣ ΒΡΑΣΙΑΤΗΣ - ΦΑΡΑΓΓΙ ΖΑΡΜΠΑΝΙΤΣΑΣ

Στον Πάρνωνα, στην ανατολική πλευρά του υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα χωριά. Όλα είναι ωραιότατα με μεγάλη ιστορία και πολλά κτίρια είναι κτισμένα πριν διακόσια και τριακόσια χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πλάτανος σαν Πλαταμώνας και η Σίταινα μνημονεύονται στο Χρονικό της Αλώσεως του Φραντζή και η Καστάνιτσα με το Βυζαντινό της όνομα Κωστάντζα μνημονεύεται σε αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του 1293. Επίσης στην περιοχή  υπάρχουν πολλά μοναστήρια, Μονή Καρυάς της οποίας οι αγιογραφίες χρονολογούνται από το 1638, Μονή της Παναγίας Αρτοκωστάς που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, το ερειπωμένο σήμερα μοναστήρι της Παναγίας της Σελλάς που επισκευάστηκε το 1609 και άλλα.

Επίσης στην ίδια περιοχή εκτός από τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία υπάρχουν και μνημεία της φύσης. Ο Πάρνωνας αυλακώνεται από βαθιές χαραδρώσεις οι οποίες διακρίνονται ακόμα και από τη θάλασσα. Στις χαραδρώσεις αυτές τρέχει ο ποταμός Βρασιάτης,  στο μεγαλύτερο μέρος του μέσα στο Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας, αλλά και ρέματα όπως τα Σπηλιάκια κοντά στο χωριό Πλάτανος, ο Λούλουγκας κοντά στο χωριό Σίταινα, το ρέμα Κουτουπούς κοντά στην Καστάνιτσα και το ρέμα της Μαζιάς κοντά στον Πραστό. Όλα αυτά τα ρέματα έχουν φυσικές ομορφιές που κατακτούν αμέσως τον οδοιπόρο. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή.

Το ρέμα Κουτουπούς, το ρέμα του Λούλουγκα και το ρέμα Μαζιάς ενώνονται στην τοποθεσία Τριπόταμα και σχηματίζουν τον ποταμό Βρασιάτη. Το όνομα του ποταμού προέρχεται από την αρχαία πόλη Βρασιές που βρίσκεται κοντά στο Λεωνίδιο. Οι Βρασιές ήταν λιμάνι και η έξοδος των Λακεδαιμονίων στον Αργολικό κόλπο. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αθηναίοι την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά. Ο Βρασιάτης με τα πολλά νερά που έχει τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη, άνοιξε το φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας μέσα από το οποίο περνάει και χύνεται στον Αργολικό κόλπο, ενώ το φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας τελειώνει λίγο πριν το χωριό Άγιος Ανδρέας.

Ξεκινώντας από την Καστάνιτσα, κατεβαίνουμε είτε από τον δρόμο Καστάνιτσα- Άγιος Ανδρέας, είτε ελεύθερα από τις πλαγιές και εύκολα μπαίνουμε στο ρέμα Κουτουπούς. Επειδή το ρέμα του Λούλουγκα δεν έχει πολύ νερό, το καλοκαίρι δεν φτάνει μέχρι τον Βρασιάτη. Αν δεν γνωρίζεις πολύ καλά την περιοχή είναι πολύ πιθανόν να προσπεράσεις το ρέμα και να χάσεις τον καταρράκτη του Λούλουγκα  Αν ξεκινήσουμε όμως από την Σίταινα θα βρούμε εύκολα τον καταρράκτη Καταρράκτης Λούλουγκας και μπορούμε να κάνουμε μία πολύ άνετη και σχετικά μικρή κυκλική διαδρομή Σίταινα-Καταρράκτης Λούλουγκα-Ρέμα Κουτουπούς-Καστάνιτσα. (Χρειάζονται δύο αυτοκίνητα).

Προχωρώντας μέσα στην κοίτη του Βρασιάτη, που είναι βατή και ελαφρά κατηφορική, περνάμε κάτω από το βυζαντινό κάστρο της Ζάγγολης, σκαρφαλωμένο ψηλά στα βράχια της αριστερής όχθης. Στο σημείο αυτό η κοίτη είναι ακόμη αρκετά πλατιά, αλλά σύντομα φτάνουμε στο Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας .Τα πολλά νερά που κατεβάζει ο Βρασιάτης τον χειμώνα και νωρίς την άνοιξη, ανοίξανε το φαράγγι, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο αφού αρχίζει λίγο μετά το κάστρο της Ζάγγολης και τελειώνει πριν το χωριό Άγιος Ανδρέας . Κάπου ανάμεσα δέχεται και τα νερά του ρέματος των Σπηλιακών. Το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη το ποτάμι έχει αρκετό νερό και η διάσχιση του φαραγγιού έχει μεγάλο ενδιαφερον Το καλοκαίρι όμως δεν υπάρχει καθόλου νερό και όπως στα βράχια του φαραγγιού αντανακλώνται οι ακτίνες του ήλιου,  η διάσχιση  είναι μία δοκιμασία.

Ο πεζοπόρος, αν δεν έχει γνώσεις αναρρίχησης ούτε τεχνικό εξοπλισμό, επειδή το φαράγγι έχει δύο δύσκολα και επικίνδυνα τεχνικά σημεία που δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθούν, αριστερά και δεξιά υπάρχουν λιασμένα ψηλά βράχια, όταν περάσει το κάστρο της Ζάγγολης πρέπει να γυρίσει πίσω.

Στο φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας μπορούμε να φτάσουμε επίσης αν από το χωριό Πλάτανος κατέβουμε το ρέμα Σπηλιάκια. Αν θέλουμε να πάμε δεξιά προς την Καστάνιτσα υπάρχουν οι δυσκολίες που μνημονεύουμε παραπάνω. Αν πάμε αριστερά, προς τη θάλασσα, το καλοκαίρι βέβαια, η διαδρομή είναι εύκολη και απόλυτα ασφαλής. Το τοπίο είναι  εντυπωσιακό, γιατί περνάμε από την κοίτη του φαραγγιού και αριστερά και δεξιά υπάρχουν  ψηλά βράχια. Σε λιγότερο από δύο ώρες οι όχθες χαμηλώνουν και μπορούμε να βγούμε εύκολα από την δεξιά όχθη, στην άσφαλτο που πάει από το χωριό Άγιος Ανδρέας στο χωριό Καστάνιτσα. Αν η διάσχιση γίνεται από μικρή ομάδα, στο σημείο αυτό μπορούμε να αφήσουμε ένα αυτοκίνητο για την επιστροφή.

Η συνέχιση της πορείας δεν έχει νόημα γιατί το φαράγγι τελειώνει πριν τον Άγιο Ανδρέα και ο Βρασιάτης , όταν έχει νερό,  συνεχίζει σε πολύ ανοικτό πεδίο και πέφτει στο Μηρτώο πέλαγος κοντά στην Παραλία Αγίου Ανδρέα.         .

Ο Ε.Ο.Σ. Αχαρνών, το καλοκαίρι του 2000 έκανε την διαδρομή Σίταινα-Φαράγγι Λούλουγκα-Φαράγγι Ζαρμπάνιτσας-Άγιος Ανδρέας.

Κείμενο-Φωτογραφίες  Ντίνος Δημητρακόπουλος

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ