Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της φύσης στην Ελλάδα είναι το Φαράγγι του Βίκου. Πράγματι όποιος έχει επισκεφθεί το φαράγγι έστω και μία φορά και ακόμη περισσότερο όποιος έχει περπατήσει στο στενό, σκαλισμένο στο βράχο μονοπάτι, μετά το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Μονοδένδρι, κρατάει την εικόνα του φαραγγιού σε όλη του τη ζωή. Στο φαράγγι, όπως είναι φυσικό, τρέχουν νερά από τα γύρο βουνά, αλλά τα νερά αυτά είναι εποχιακά. Όμως κοντά στην έξοδο του φαραγγιού, υπάρχουν πηγές που έχουν νερό όλο το χρόνο και από αυτές τις πηγές σχηματίζεται ο ποταμός Βοιδομάτης.

Εάν κάποιος θέλει να περπατήσει μόνο το ποτάμι και όχι ολόκληρο το φαράγγι, η πλησιέστερη πρόσβαση είναι από το χωριό Βίκος. Λίγο πριν την Αρίστη φεύγει δεξιά και επάνω άσφαλτος. Στην είσοδο του χωριού, δεξιά, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναψυχής με καταπληκτική θέα. Ακριβώς στο σημείο αυτό ξεκινάει το μονοπάτι που κατεβαίνει στις πηγές του Βοιδομάτη. Μετά μισή ώρα περίπου, το μονοπάτι συνεχίζει ευθεία, αλλά υπάρχει και παράκαμψη που φεύγει αριστερά και κάτω. Και τα δύο μονοπάτια οδηγούν σε πηγές που τροφοδοτούν τον Βοιδομάτη, αλλά αυτό που κατεβαίνει αριστερά πάει στις πιο κοντινές και τις πιο μεγάλες πηγές. Πρώτα φτάνουμε σε πλάτωμα με εκκλησία και αμέσως δίπλα και κάτω είναι οι πηγές.

Από το σημείο αυτό είναι δυνατό να γίνει διάσχιση του Βοιδομάτη με τα πόδια  μέχρι την γέφυρα της Αρίστης, χωρίς κανένα πρόβλημα, εκτός από το νερό που είναι πολύ κρύο. Οι πληροφορίες λένε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι ακόμη και το καλοκαίρι 4 βαθμοί, αλλά έχω και προσωπική γνώση πόσο κρύο είναι το νερό. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικός ο παρακάτω διάλογος. Μέσα στον Βοιδομάτη κάνει κάποιος μπάνιο και ο φίλος του από την όχθη τον ρωτάει αν είναι κρύο το νερό. Απάντηση ¨ Θυμάσαι πόσο κρύο ήταν το νερό στον Αχέροντα ; Εδώ είναι πιο κρύο¨.  Επειδή η διάσχιση διαρκεί περίπου δύο ώρες δεν πρέπει να μπει κανένας στο ποτάμι χωρίς το κάτω μέρος της στολής και φυσικά τα καλτσάκια νεοπρέν.

Πάντως η ομορφιά του ποταμιού είναι καταπληκτική. Τα νερά του Βοιδομάτη έχουν ένα καταπληκτικό γαλαζιοτυρκουάζπρασινομπλε χρώμα, για να θυμηθούμε και τη γνωστή διαφήμιση, το οποίο δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ποτάμι της Ελλάδας. Επίσης το νερό του Βοιδομάτη όχι μόνο πίνεται, αλλά το ποτάμι έχει αξιολογηθεί σαν το καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης.

Μετά τη γέφυρα της Αρίστης και μέχρι την γέφυρα της Κλειδωνιάς γίνεται διάσχιση του ποταμού με rafts.Η διαδρομή διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες και είναι πανεύκολη. Tο raft το πηγαίνει μόνο ο οδηγός, εκτός από το μικρό φράγμα, αλλά στο σημείο αυτό όλοι κατεβαίνουν από τα μπαλόνια και σκύβουν μέσα στο raft, με αποτέλεσμα πάλι μόνο του να περνάει το δύσκολο σημείο Ο μικρός βαθμός δυσκολίας έχει το καλό ότι μπορείς να απολαμβάνεις την ομορφιά του ποταμού χωρίς τα "Όλοι πίσω",η "Οι αριστεροί μπροστά, οι δεξιοί πίσω". Στην αρχή της διαδρομής υπάρχουν λίγα βράχια στις όχθες και μετά το ποτάμι περνάει από ένα καταπληκτικό δάσος που απλώνεται και στις δύο όχθες. Μάλιστα σχεδόν σε όλη την διαδρομή οι κορυφές των δένδρων ενώνονται και το raft περνάει κάτω από μια καταπράσινη αψίδα.

Όσοι εν πάσει περιπτώσει ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για rafting, μπορούν να κάνουν την εξίσου ωραία δραστηριότητα της πεζοπορίας και να θαυμάσουν και το ποτάμι. Υπάρχει ένα ωραιότατο μονοπάτι που πηγαίνει παράλληλα με το ποτάμι. Από την Αρίστη, το μονοπάτι ξεκινάει αριστερά από την δεύτερη δεξιά στροφή του δρόμου για το Μεγάλο Πάπιγκο. Το μονοπάτι διασχίζει ένα πολύ ωραίο τοπίο, περνάει από την γέφυρα της Κλειδωνιάς και καταλήγει στην γέφυρα της Κόνιτσας. Η διαδρομή δεν διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες, οπότε μπορείτε να την κάνετε ακόμα και αν έχετε ένα αυτοκίνητο. Είναι απλό. Η διαδρομή θα διαρκέσει τέσσερις ώρες. Στο μέσο περίπου της διαδρομής μπορείτε να ξεκουραστείτε θαυμάζοντας τις τοιχογραφίες της μονής των Αγίων Αναργύρων.

Όσοι επιλέξουν την πεζοπορία δεν πρέπει να παραλείψουν να επισκεφτούν την Παναγία τη Σπηλιώτισσα, Από τη γέφυρα της Αρίστης, στην αριστερή όχθη, μετά από μόνο τριακόσια μέτρα περίπου φτάνουμε στη Μονή η οποία έχει μία εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, όπως είναι κτισμένη σε βράχο δίπλα στο ποτάμι.

Για φωτογραφίες ΠΗΓΕΣ ΒΟΙΔΟΜΑΤΗ πατήστε εδώ

Για φωτογραφίες ΠΟΤΑΜΙ ΒΟΙΔΟΜΑΤΗΣ πατήστε εδώ

Για φωτογραφίες ΓΕΦΥΡΑ ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΣ πατήστε εδώ

Κείμενο-φωτογραφίες Ντίνος Δημητρακόπουλος