ΡΕΜΑ ΔΗΜΟΣΑΡΗΤο ρέμα του Δημοσάρη στη νότια Εύβοια πηγάζει κάτω από τους γκρεμούς της κορυφής Γιούδα (1386μ) του βουνού Όχη και χύνεται στο Αιγαίο στην παραλία Καλλιανού. Η ευρύτερη περιοχή της Όχης δομείται από σχιστολιθικά πετρώματα τα οποία είναι μη υδροπερατά, με αποτέλεσμα τα νερά από τις βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού να μην απορροφούνται από το έδαφος αλλά να παραμένουν στην επιφάνεια σχηματίζοντας το ρέμα.

Στις 25-6-2017 ο Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ έκανε τη διάσχιση του Ρέματος Στροπώνων, Οι Στρόπωνες είναι ένα πολύ ωραίο χωριό κάτω από την κορυφή της Δίρφης με θέα το Αιγαίο πέλαγος. Από την πλατεία του χωριού προχωράμε προς τα δεξιά για να συναντήσουμε το ρέμα. Η αρχή της πορείας έχει ορισμένα δύσκολα σημεία. Με προσοχή αρχίζουμε να κατεβαίνουμε την απότομη πλαγιά. Το τοπίο από την αρχή είναι πολύ ωραίο. Πολλά δένδρα και στο βάθος διακρίνουμε τα νερά που τρέχουν. Όπως μας λένε όσοι έχουν ξανακάνει την διάσχιση, το ρέμα έχει πολύ νερό! Δεν αργούμε να κατέβουμε στο ρέμα, το οποίο θα διασχίσουμε περίπου είκοσι φορές, με το νερό σε πολλά σημεία να ξεπερνάει το μισό μέτρο.

ΦΑΡΑΓΓΙ  ΑΓΑΛΗΣΤο φαράγγι της Αγάλης δεν είναι διάσχιση ποταμού είναι canyoning. Επειδή το κείμενο υπάρχει στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η διευκρίνηση πρέπει να γίνει από την αρχή. Το φαράγγι της Αγάλης υπάρχει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα πολλών Ορειβατικών Συλλόγων, αλλά το κάνουν αποκλειστικά σαν πεζοπορική διαδρομή από ένα πραγματικά ωραιότατο μονοπάτι που περνάει από καταπληκτικά τοπία.

ΝΗΛΕΑΣΟ Νηλέας είναι ποτάμι στη Βόρεια Εύβοια. Πηγάζει βόρεια από το χωριό Κερασιά, αλλά μαζεύει νερά και από πολλά χαμηλά υψώματα της περιοχής. Διατρέχει ολόκληρο σχεδόν τον Δήμο Νηλέως και εκβάλλει στο Αιγαίο κοντά στη Κρύα Βρύση. Αναμφίβολα ένα τέτοιο όνομα κουβαλάει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Νηλέας και ο δίδυμος αδελφός του Πελίας είναι παιδιά του Ποσειδώνα και της Τυρούς. Μάλιστα ο Νηλέας συνδέεται έμμεσα και με τον Ενιππέα, διότι ο Ποσειδώνας για να συνευρεθεί με την Τυρώ πήρε την μορφή του Ενιππέα που ήταν ο ωραιότερος από τους ποτάμιους θεούς και με τον οποίο ήταν ερωτευμένη η Τυρώ. Μετά μπαίνουν τα αναπόφευκτα ενδοοικογενειακά.