ΡΕΜΑ ΤΕΡΝΟΥ Στα σύνορα της νότιας Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας ανάμεσα στα χωριά  Μεσοκώμη (Τέρνος) και Διπλάτανος (Τερπίτσα) αλήθεια γιατί αλλάζουμε τέτοια εύηχα ονόματα, τρέχει ένας ανώνυμος παραπόταμος τους Ευήνου, η  λεκάνη απορροής του οποίου ορίζεται από το πέταλο των βουνών Καρφοπεταλιάς (1563μ) Αννίνος (1701μ) και Πλατανάκι (1777μ). Οι ντόπιοι αναφερόμενοι στο ρέμα απλά λένε στα Παλιόδενδρα.

Τέσσερις φίλοι *  υλοποιώντας την ιδέα και πρόταση του Ντίνου, που εξερεύνησε μέρος της διαδρομής τον Ιούλιο του 2003, πραγματοποιήσαμε την πρώτη οργανωμένη διάσχιση του ποταμού.
Προβολή ΡΕΜΑ ΤΕΡΝΟΥ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους Στη Μεσοκώμη (μόνιμος κάτοικος ένας) καταπράσινο απόλυτα απομονωμένο χωριό στην άκρη της χαράδρας, αφήνουμε το μεταφορικό μέσο στον αυλόγυρο της επιβλητικής πέτρινης εκκλησίας την προσπερνάμε για να κατηφορίσουμε προς το ποτάμι μετά το τελευταίο σπίτι, με σημείο στροφής ένα εξωκλήσι και ηχητικό σήμα τον αχό του ποταμού. Σε λίγα λεπτά συναντάμε την κοίτη του ποταμού που για την εποχή, 1η Αυγούστου, έχει πολύ νερό. Αποδείχθηκε ότι η προστατευτική από νεοπρέν στολή δεν ήταν απαραίτητη μιας και η θερμοκρασία του νερού ήταν ανεκτή. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το κράνος του οποίου συνιστάται η χρήση  αφού υπάρχει κίνδυνος πτώσης λίθων. Οι βραχώδεις όχθες του ποταμού είναι γεμάτες από δεκάδες θραύσματα από πέτρες που έπεσαν από ψηλά.

Η διάσχιση που κράτησε  γεμάτες έξι ώρες ήταν κοπιώδης αφού η κοίτη είναι πολύ ανώμαλη, έχει πολλές βάθρες με υποχρεωτική κολύμβηση, αρκετά στενά σημεία (πόρτες) και ένα πήδημα στο νερό (Jump). Δεν υπάρχουν καταρράκτες ούτε τεχνικές δυσκολίες στην κατάβαση.  Χαρακτηριστικό του ρέματος είναι ότι τα πανέμορφα στενά τμήματα με πανύψηλα βράχια αριστερά και δεξιά, εναλλάσσονται με τμήματα όπου το ρέμα ανοίγει και οι όχθες είναι επίπεδες με πυκνή βλάστηση.

Η γενική εντύπωση συγκριτικά με παρόμοια ρέματα είναι πως πρόκειται για τμήμα αδιατάρακτης ελληνικής φύσης. Η χλωρίδα είναι πλούσια με πλατάνους, γαύρους, σκλήθρα και λίγους με δηλητηριώδεις για τα ζώα καρπούς ΄Ιταμους. Σε αρκετά σημεία τα νερά που χύνονται από τις κάθετες πλαγιές σχηματίζουν τάπητες βρύων που συνυπάρχουν με ανθισμένες Pinguicolla (εντομοφάγο φυτό) θέαμα συχνό στην Ευρυτανία π.χ. Τρύπα του Αγραφιώτη. Τα άφθονα καβούρια συντηρούν ένα αξιόλογο πληθυσμό βίδρας (κρίνοντας από τα υπολείμματα και τα ίχνη που εντοπίσαμε) ενώ επίσης υπάρχουν και ίχνη παρουσίας αγριογούρουνου. Εκείνο όμως που παντελώς απουσιάζει είναι οι ενδημικές πέστροφες του Ευήνου, αφού τις εξολόθρευσε ομαδικά πριν μερικά χρόνια ντόπιος «μερακλής» ψαράς με χρήση χλωρίνης.

Η έξοδος πραγματοποιείται στο μικρό γεφυράκι του  δρόμου, για το Διπλάτανο, πολύ κοντά και κατάντι του φράγματος Αγίου Δημητρίου Ευήνου, που συμβάλλει σημαντικά στην υδροδότηση της υδροβόρας Αθήνας.

Στη διάσχιση του ρέματος του Τέρνου πρέπει να αφιερωθούν δύο μέρες, με διανυκτέρευση στη Δομνίστα όπου υπάρχει κοινοτικό ξενοδοχείο και ενοικιάζονται νεόκτιστοι ξενώνες. Yπάρχουν και ωραιότατες ταβέρνες με τοπικούς μεζέδες.Για την μετάβαση στη Μεσοκώμη, διαδρομή μία ώρα περίπου και επιστροφή από την έξοδο του ρέματος, απαιτούνται δύο αυτοκίνητα τύπου JEEP. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα χρησιμοποίησης αγροτικών αυτοκινήτων από τη Δομνίστα, έναντι αμοιβής. Το ρέμα είναι πολύ ωραίο και αξίζει να χαλαλήσει κανείς το πολύωρο ταξίδι με αυτοκίνητο.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ

 


*
Γιάννης Αλευράς
Φάνης Βορεινάκης
Ντίνος Δημητρακόπουλος
Μιχάλης Κόταρης

Κείμενο   Φάνης Βορεινάκης-Ντίνος Δημητρακόπουλος

Φωτογραφίες Ντίνος Δημητρακόπουλος

Βιβλιογραφία
Ανάβαση ψηφιακός χάρτης Αιτωλία Τοpo 100
Hermes guide, τουριστικός οδηγός Ευρυτανίας.