Η τοποθεσία Πανταβρέχει είναι τα εκπληκτικότερα εκατό μέτρα στον ελληνικό χώρο. Όσες περιγραφές να έχεις ακούσει, όσες φωτογραφίες να έχεις δεί, όταν φτάσεις στο Πανταβρέχει θα διαπιστώσεις ότι είναι κατώτερες από την πραγματικότητα. Όταν πλησιάζεις, ένας ωραιότατος καταρράκτης σε προϊδεάζει για ότι θα ακολουθήσει. Τα νερά από πολύ ψηλά, βγαίνουν μέσα από τη πυκνή βλάστηση και κυλάνε στα βράχια της δεξιάς όχθης που είναι μεν απότομη αλλά έχει μία απόκλιση από την κατακόρυφο. Προχωρώντας βλέπεις και δεύτερο καταρράκτη και τρίτο και τέταρτο μέχρι που χάνεις το μέτρημα.
Προβολή ΚΡΙΚΕΛΛΟΠΟΤΑΜΟΣ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους Τα καταρρακτάκια τρέχουν από παντού στους κατακόρυφους βράχους. Και φτάνεις στο Πανταβρέχει. Τα βράχια στο σημείο εκείνο ψηλά είναι κατακόρυφα αλλά πιο χαμηλά έχουν αρνητική κλήση. Εκεί από τα άλατα των νερών που πέφτουν χωρίς διακοπή, έχουν σχηματιστεί σταλακτίτες σε σχήματα που θυμίζουν θεατρική αυλαία. Παράλληλα τα υδροχαρή φυτά που φυτρώνουν στην άκρη των βράχων έχουν γιγαντωθεί από τα πολλά νερά και κρέμονται στο αρνητικό πάνω από τους σταλακτίτες επιμηκύνοντας την κουρτίνα. Πιο κάτω, εκεί που τελειώνουν τα φυτά, πέφτουν τα νερά από αμέτρητα σημεία και σχηματίζουν μία δεύτερη διάφανη κουρτίνα. Περνώντας, τη σωστή ώρα, πίσω από τα νερά που πέφτουν, αν κοιτάξεις ψηλά βλέπεις εκατομμύρια σταγόνες που λάμπουν στο φως του ήλιου που ο αόρατος σκηνοθέτης τοποθέτησε στο σωστό σημείο. Κάπου πέφτει περισσότερο νερό, κάτι σαν μικρός καταρράκτης και όσοι αντέχουν το κρύο και τα κτυπήματα του νερού που πέφτει από ψηλά δοκιμάζουν την αντοχή τους κάτω από τον καταρράκτη.
Αφού ξεκινήσαμε από τη μέση, ας προχωρήσουμε μέχρι το τέλος της διαδρομής πριν την πάρουμε από την αρχή. Προχωρώντας κατάντι δηλαδή όπως τρέχει το νερό, σε πολύ μικρή απόσταση από το Πανταβρέχει προσέχουμε ότι τρέχει νερό από την αριστερή όχθη. Είναι η κατάληξη του φαραγγιού της Ροσκάς το οποίο διασχίζεται μόνο με χρήση τεχνικών μέσων και έχει ασφαλιστεί από τον Γιώργο Ανδρέου και μέλη του Ε.Σ.Ε.Φ. (Ελληνικός Σύλλογος Εξερεύνησης Φαραγγιών). Προχωρώντας πάντα κατάντι μετά από μισή ώρα περίπου φτάνουμε στα στενά του Κρικελλοπόταμου. Τα βράχια στις δύο όχθες είναι απότομα και εάν η επιστροφή έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα από το ποτάμι πρέπει να ελέγξουμε αν μπορούμε να κολυμπήσουμε αντίθετα στο ρεύμα. Πως θα βγούμε από το ποτάμι περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια ο Νίκος Βελισσαρίδης στο παρακάτω κείμενο, που δημοσιεύθηκε το 2004 στο περιοδικό Φυσιολατρικοί Ορίζοντες που εκδίδει ο Πεζοπορικός Όμιλος Αθήνας (Π.Ο.Α.). « Αφού περάσαμε τα στενώματα και με συνεχείς βουτιές στα κρυστάλλινα νερά, φτάσαμε σε περίπου 1 ώρα σε γκρεμισμένη γέφυρα, όπου, σε 150 περίπου μέτρα από τη δεξιά μεριά, μπορεί κανείς με λίγο ψάξιμο να βρει το μονοπάτι για το έρημο χωριό Κοντίβα. Σε μισή ώρα περίπου από τη γέφυρα και στο σημείο όπου το ποτάμι στρίβει απότομα δεξιά, από την αριστερή μεριά βλέπουμε μια αρκετά ομαλή πλαγιά, η οποία καταλήγει στο ποτάμι και διασχίζεται από έναν ξεροπόταμο. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο εγκαταλείψαμε το ποτάμι και, ανεβαίνοντας τον ξεροπόταμο, σε περίπου μισή ώρα στη δεξιά μεριά της πλαγιάς συναντήσαμε το μονοπάτι που σε 20' μας έβγαλε στο χωματόδρομο Πρόδρομος – Καστανιά». Οι έμπειροι ορειβάτες λοιπόν μπορούν να βγουν μετά τα στενά, να ανέβουν μέχρι το χωριό Πρόδρομος και μετά να επιστρέψουν με τα πόδια στη Ροσκά, κάνοντας μία πολύ ωραία διαδρομή από το παλιό μονοπάτι που ένωνε τα δύο χωριά. Απέναντι κατεβαίνουν οι εντυπωσιακές έως τρομακτικές πλαγιές της Καλιακούδας που αρχίζουν σχεδόν από τη κορυφή του βουνού και φτάνουν μέχρι το ποτάμι. Το απίστευτο είναι ότι αυτές τις πλαγιές κόβει μονοπάτι το οποίο ενώνει το χωριό Δολιανά (Στουρνάρα) με το ερειπωμένο σήμερα χωριό Κοντίβα. Είναι αυτονόητο ότι το μονοπάτι σε πολλά σημεία κρέμεται κυριολεκτικά πάνω από το γκρεμό και όποιος αποφασίσει να το διασχίσει πρέπει να ξέρει τι κάνει. Οι υπόλοιποι επιστρέφουν μέσα από το ποτάμι. Λίγο πριν την έξοδο του φαραγγιού, υπάρχει σε μεγάλο ύψος πάνω από το ποτάμι μία εντυπωσιακή κρεμαστή πεζογέφυρα. Στο δρόμο για Ροσκά, στην δεύτερη στροφή φεύγει δεξιά μονοπάτι που οδηγεί στην πεζογέφυρα και μετά ¨ο Θεό βοηθός¨.
Ο δύσκολος χωματόδρομος από τη Ροσκά περνάει μέσα από το νερό, γιατί δεν υπάρχει γέφυρα αλλά ούτε τεχνητή διαμόρφωση της κοίτης, η οποία όμως το καλοκαίρι περνιέται σχετικά εύκολα και συνεχίζει για Δολιανά (Στουρνάρα)-Διάσελο Καλιακούδας-εγκαταστάσεις Trekking Hellas-Ανιάδα. Πάντως, έστω και αν το αυτοκίνητο είναι τύπου Jeep, η συμβουλή είναι να μην συνεχίσετε απέναντι, επειδή ο χωματόδρομος κοντά στο διάσελο λόγω των συνεχών στροφών και της μεγάλης κλίσης είναι πολύ δύσκολος.
Ο Κρικελλοπόταμος είναι κάτι ανάμεσα σε μεγάλο ρέμα και μικρό ποτάμι. Τα πρώτα νερά τα μαζεύει από το βουνό Κοκκάλια και τα γύρο υψώματα, περνάει χαμηλά κάτω από το χωριό Κρίκελλο κι όταν φτάνει στη γέφυρα για το χωριό Δομνίστα έχει αρκετό νερό. Στη συνέχεια ακολουθώντας πορεία ανατολική, αρχικά διασχίζει ανοικτή κοιλάδα η οποία μετά στενεύει μέχρι το Πανταβρέχει, συνεχίζει πάντα ανατολικά γύρο από τη Καλιακούδα, στρέφεται τελικά προς τον Βορρά και στη θέση Διπόταμα ενώνεται με τον Καρπενησιώτη.
Η συνηθισμένη διαδρομή είναι με αυτοκίνητο μέχρι Ροσκά, μετά Πανταβρέχει, πίσω και τελειώσαμε. Μία διαδρομή που βγήκε απρογραμμάτιστα και σου δίνει τη δυνατότητα να περπατήσει αρκετά το ποτάμι είναι από τη Δομνίστα με αυτοκίνητο μέχρι τον συνοικισμό Άγιος Χαράλαμπος, εκεί κατεβαίνουμε στο ποτάμι, πάμε μέχρι το Πανταβρέχει (Για φωτογραφίες πατήστε εδώ) και επιστρέφουμε από τα ίδια. Σύνολο πορείας περίπου έξη (6) ώρες. Όμως η διαδρομή με αυτοκίνητο Άγιος Χαράλαμπος-Ροσκά-ποτάμι είναι περίπου μία ώρα, οπότε μπορούμε δύο ώρες αντί να είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο, να απολαμβάνουμε την ομορφιά του Κρικελλοπόταμου. Η διαδρομή είναι ευκολη και όμορφη, με πολλές γαλαζοπράσινες γούρνες όπου θα κάνουμε τις βουτιές μας θαυμάζοντας απέναντι το όγκο της Καλιακούδας και τις απόκρημνες πλαγιές της και δίπλα μας τα ενδιαφέροντα πετρώματα στις όχθες του ποταμού. Όταν φτάσουμε σε πόρτες, όχι πολύ στενές, έχουμε ακόμη μία ώρα για το Πανταβρέχει.
Η εκδρομή φυσικά δεν μπορεί να γίνει από την Αθήνα αυθημερόν, αλλά αν γίνει Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, με διανυκτέρευση στη Δομνίστα, μπορεί να συνδυαστεί με τη διάσχιση και του φαραγγιού του Τέρνου. Στη Δομνίστα υπάρχει Κοινοτικός Ξενώνας και τα επιπλωμένα διαμερίσματα Παπαδημητρίου (2237092000). Για φαγητό υπάρχουν πολλές και καλές ταβέρνες

Κείμενο-Φωτογραφίες Ντίνος Δημητρακόπουλος
Το video είναι του Άκη Πρεμενή
Για φωτογραφίες πατήστε εδώ