ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΠΡΟΣΒΑΣΗ

Ξεκινάμε από το Καρπενήσι με κατεύθυνση τον Προυσό. Περνάμε μέσα από την πλατεία του Προυσού και μόλις βγούμε από το χωριό θα συναντήσουμε δύο δρόμους. Ο ένας πηγαίνει προς Θέρμο και ο άλλος στο χωριό Καστανιά. Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο για την Καστανιά και μόλις βγούμε από το χωριό, η διαδρομή μας συνεχίζει για το χωριό Πρόδρομος από ένα ομαλό χωματόδρομο. 4,5χλμ μετά την Καστανιά θα συναντήσουμε την έξοδο του φαραγγιού Πλατανάκι. Εκεί δίπλα από την γέφυρα του Παύλου Μπακογιάννη αφήνουμε το αυτοκίνητο μας και συνεχίζουμε τον δρόμο για τον Πρόδρομο. Μόλις βγούμε από το χωριό με κατεύθυνση προς Γρανά θα δούμε δεξιά μας έναν κατηφορικό δρόμο που οδηγεί στον οικισμό Ράχη Μύλου. Κατεβαίνουμε μέχρι να συναντήσουμε και το τελευταίο σπίτι. Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητό μας και ακολουθούμε ένα μονοπάτι που υπάρχει κάτω από το σπίτι και μας οδηγεί στο φαράγγι. Η διαδρομή από Καστανιά μέχρι και το φαράγγι, είναι από χωματόδρομο. Κατάλληλη περίοδος είναι από αρχές Ιουνίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Είναι ένα πανέμορφο κι εντυπωσιακό φαράγγι, με πολλά απολιθώματα. Όλη η διαδρομή είναι πολύ ευχάριστη και σε μερικά σημεία πρέπει να κολυμπήσουμε. Στο Πλατανάκι χύνονται άλλα δύο φαράγγια, το Γουρνόρεμα, το Κακαβόρεμα και ο καταρράκτης του Δεκάτη και δεν χρειάζεται να έχουμε μαζί μας σχοινιά. Αυτό το φαράγγι ονομάσθηκε από τους ντόπιους σε φαράγγι της Δεκατιάς γιατί η Ιστορία λέει πως ο Δεκάτης της περιοχής (όργανο των Οθωμανών που εισέπραττε τους φόρους) οδηγήθηκε από τους ντόπιους στο πιο απόκρημνο σημείο του φαραγγιού, παραπλανώντας τον και δελεάζοντάς τον να μαζέψει το άφθονο μέλι από ένα μελίσσι στο χείλος του φαραγγιού. Εκεί καλώντας τον να ανέβει σε μια Ιτιά για να αγναντέψει τα μελίσσια, την οποία είχανε κόψει στην βάση της, γκρεμίσθηκε μέσα στο φαράγγι. Μετά από αυτό το συμβάν το χωριό διώχθηκε από τους Τούρκους και οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να κρυφτούνε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιες σπηλιές μακριά από το χωριό. Τουλάχιστον, από τότε όπως λέει η ιστορία, άλλος Δεκάτης στο χωριό δεν ξαναπάτησε.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Μόλις βγούμε στην γέφυρα που έχουμε αφήσει το αυτοκίνητό μας, ανεβαίνουμε από αριστερά.

ΦΑΓΗΤΟ-ΔΙΑΜΟΝΗ

Το κοντινότερο μέρος για φαγητό και ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκεται στον Προυσό. Επίσης πολύ κοντά είναι και το χωριό Ροσκά που είναι και το Πανταβρέχει, όπου το καλοκαίρι λειτουργεί ταβέρνα.

Διάρκεια κατάβασης περίπου 1 ώρα.

Με ή χωρίς neoprene. Κολυμπάμε προς το τέλος του φαραγγιού.

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ

Κείμενο και Φωτογραφίες Γιώργος Ανδρέου